2006-07-22

Riksdagsträsket

Vänsterpartiet ägnar sig åt kraftfull vänsterretorik, och tvingas att vara lite mer nyliberala än alla andra - idealen måste man sopa under mattan om man ska kunna behålla sin maktposition. Man kallar det för "kompromisser", men handlar mer om en lägg-match. Det blir lätt ironiskt med någon som sysslar med aggressiv vänster-retorik och samtidigt skär ner.

Socialdemokraterna har blivit en oligarki. För lång regeringsmakt har luttrat partiet så att man känner till problemen med att styra - det är svårt att göra det och samtidigt vara snäll mot medborgarna - och det har luttrats så duktigt att man inte tror att någon annan duger till att fatta några beslut. Resultatet är att man är tvungen att skaffa sig mäktiga vänner och hålla bort alla andra från möjligheten att påverka.

Miljöpartiet är fortfarande samma flumhippies med en samling luddiga principer istället för ideologisk inriktning. Det är läskigt att tänka sig att lägga makten över hela samhällets ekonomin i händerna på en samling människor som har fått för sig att det är dåligt när det går bra.

Folkpartiet brukade vara ett liberalt parti, med ett rättspatos och en faktiskt omsorg om medborgarna. Men det var skadligt - människor tycktes inte gilla folk som bryr sig för mycket om dem, så de fick inga röster. Och då är det bäst att lägga ner idealen och satsa på det som ger röster istället. Populism och invandrarkortet är medicinen. Folkpartiet Nydemokraterna skulle kunna vara ett lämpligt alternativ till partinamn. Men det är intressant att se att ungdomsförbund kan verka mer seriösa än moderpartiet.

Centerpartiet vill kämpa för de sanna egoisternas röster. Antagligen kommer man att lyckas. Att helt plocka bort rättigheten för befolkningsgrupper baserat på ålder verkar inte vettigare än FP(NyD)s recept att göra samma sak men baserat på etnicitet - antar att bönderna nu vill flytta till städerna. Landsbygden ska ju i alla fall fyllas med kärnkraftverk, annars får man inte vara med och leka med de stora grabbarna.

Kristdemokraterna... det är skrämmande att det verkar vara partiet som på något sätt kan vara på väg i rätt riktning. Men jag antar att med en grund i pingströrelsen är det svårt att utvecklas till det sämre. Skönt att se att partiledningen gör allt för att kuppa bort Jesus-freaksen, i alla fall. Och Federley verkar våga gå emot den svenska Hezbollah-febern, vilket är väldigt starkt.

Moderaterna skriker fortfarande på sänkta skatter som universalmedicinen - bara inte lika högt. Mjukis-stämpel och en retorik som för en gångs skull är moderat i ordets bokstavliga bemärkelse kanske vinner ett val, vem vet! Man har i alla fall bevisat att man har en partiledare som förstår ansvar i grunden, och som har utvecklats från bråkstake i de mest träskfyllda kanterna av nyliberalism till en sansad individualist.

Så vilket riksdagsparti ska man tycka är minst dåligt i år då? :)

Inga kommentarer: