2007-02-20

Journalister: åk till Västsahara, gå med i al-Qaida

Marockanska myndigheter har gripit en svensk journalist i Väst-Sahara. Enligt människorättsorganisationen Asvdh anklagas han för att ha "lagt sig i interna angelägenheter". Han kan utvisas eller... ställas till rätta anklagad för samröre med al-Qaida-terrorister.

Marocko har ockuperat området Väst-Sahara. 48 % av befolkningen lever i flyktingläger och området är avskilt från ockupationsmakten genom en 200 mil lång mur.

Man har tidigare vägrat journalister från att rapportera från området.

Och när en journalist nu gör något så fruktansvärt provocerande mot kungariket Marocko som att vara där och undersöka vad som händer, trots att även FN bekräftar övergrepp mot civilbefolkningen, så anklagar man honom för att ha samröre med al-Qaida?

För det första är det väl ett tämligen genomskinligt och fånigt påstående som jag har svårt att tro att någon kan ta på allvar. För det andra är det beklämmande att man hanterar terrorhot med sådant godtyckligt användande. Måste kännas förjävligt för efterlevande till offren för al-Qaida att nätverkets namn används för att fängsla journalister.

Men det känns som om nordafrikanska diktaturer har specialiserat sig på befängda anklagelser.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej hej.. ni som inte kan historia av Marocko och bara hittar på en massa lugner för att splittra landet är helt otroliga .. alla vet att algeriet har hittat på det hela för att få tillgång till atlanten och med det kunna levera deras olja och gas lättare.. m.m Sahara är del av Marocko har alltid varit och kommer att vara ..

Thaumiel sa...

Det är intressant. Med tanke på att Marocka med eller utan Västsahara var en spansk koloni rätt länge, och trots att Västsahara har fått erkännande av fler stater än som håller med om att det tillhör Marocko och trots att Västsahara är medlem i Afrikanska Unionen.