2007-02-27

Årets mest korkade frispel?

Carl Bildt kom idag med ett förslag av dellösning till konflikterna i Kaukasus. Förslaget går ut på att införa ett antal diskotek. Jag får förmoda att tanken är att om folk har något att roa sig så kommer de hellre göra det än att utöva våld mot varandra.

Det är en ganska sund inställning som länge har varit en typisk vänsterstrategi för att stävja problem och tråkigheter i förorter, allt sedan Oasens dagar. Man kunde tycka att socialdemokratin anser att det är en bra idé.

Men tydligen tycker man inte det. I alla fall inte om man fråga socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin, som får fullständigt spel när han får reda på saken.

"Herregud, jag blir alldeles paff. Det finns ingen måtta på killen. [...] Problemen i kaukasus grundar sig på något helt annat än brist på diskodans, det borde Bildt veta. Han underskattar problematiken i regionen. [...] Vilken del av världen Bildt än åker till så blir det problem Den politiska trovädigheten naggas i kanten varje dag. [...] Sverige har inte blivit en stormakt inom konfliktlösning genom att ha en utrikesminister som menar att det är bristen på diskodans gör att det blir konflikter. Även om vi har en stark musikindustri." (Ministerns fredsdans, Aftonbladets pappersupplaga, 070227)


Men vad i helvete, Ahlin. Vad är det för Parlamentet-argumentation? Jag tror inte för ett ögonblick att Carl Bildt ens antytt att det skulle vara bristen på diskodans som skulle ligga till grunden för problemen. Jag tror inte för ett ögonblick att han skulle försöka mena att fler diskon skulle lösa problemen, på samma sätt som socialdemokratin knappast menar att fler ungdomsgårdar skulle ta bort problem i förorten.

Men den billiga poängen försöker Ahlin göra på en gång, vilket visar på en fullständig brist på perspektiv och omdöme. Att han sedan kommer med fullständigt huvudlösa beskyllningar och personpåhopp genom att antyda att det i själva verket skulle vara Carl Bildts besök som skapar internationella konflikter, som om han vore Bibelns eldröde riddare som sprider krig omkring sig på jorden är så småsint och tendensiöst att man kan bli mörkrädd.

Det stora problemet är att det är sossarna som riskerar att förlora trovärdigheten i utrikesfrågor genom att deras utrikespolitiska talesman kommer med så otroligt taffliga, omdömeslösa och korkade uttalanden. Och det vore väldigt synd om idiotiska uttalanden skulle tvinga oss att stå ut med sju och ett halvt år av nedmontering av allt vad folket byggt upp under ett sekel - det gör nämligen borgarna en liten smula snabbare än vänsterblocket, den stora skillnaden mellan dem.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ärligt talat bryr jag mig inte om varför vi slipper socialistiskt styre. Vare sig det beror på att folk tröttnat på GPs maktfullkomlighet och arrogans, att ingen kan med att ta clownerna Sahlin/Ahlin på allvar, eller rent av att folket inser de överlägsna fördelarna med en modern, liberal politik.
Huvudsaken är att vi slipper socialistiskt styre.

Dåcktor Erik sa...

Jag tror syftet med diskotek snarare är att människor ska lära känna varandra än att hålla dem sysselsatta.
Fast snart påstår väl någon att det hela är ett sätt för Bildt att tjäna pengar pga att han har betydande intressen i svensk musikindustri och tillverkare av diskokulor.

I övrigt, det viktigaste är ATT vi slipper socialistiskt styre, inte varför.

Thaumiel sa...

Jag personligen håller inte med om bikommentaren om socialistiskt styre,

* För det första därför att jag inte tycker att sossarna ägnat sig åt något nämnvärt socialistiskt styre.
* För det andra därför att jag inte tycker att det i det långa loppet spelar så jättestor roll vad A-kassenivån eller socialbidragsnivån ligger på med någon procentenhet hit eller dit, när båda sidor gör sitt bästa för att avskaffa demokratins grundvalar.

Doktorn sa...

Haha Dåcktor Erik, kan inte göra annat än att instämma. Om både syftet och det man kan läsa mellan raderna i den andra delen. 1-0 till dig.

Anonym sa...

Uppdaterad länk till Carl Bildts post
http://carlbildt.wordpress.com/2007/02/27/diskotek-for-fred/