2007-09-02

Krossa Ramlösa - sommarens pseudo-kall

Sommarens pseudodebatt handlar om vilken skurk man är om man köper flaskvatten.

Debatten handlar inte om att enskilda vattenbolag plundrar sötvattensresurserna i några områden där de utvinner vattnet. I alla fall har inte jag hört något om det. I så fall skulle det vill finnas "Bojkotta Loka"-kampanjer lite varstans, tycker man.

Problemet är att det går åt energi att stoppa vattnet i flaskan, och att transportera det dit det ska.

Det är många i U-länderna som dricker flaskvatten, helt enkelt därför att man måste. Likaså turister som dricker vatten därför att deras magar inte klarar av bakteriefloran i det land de befinner sig.

Det är inte där problemet ligger, dessa anledningar att använda flaskvatten är inte mål för bojkottivrare och världsförbättrare. Problemet är att vi köper vatten i Sverige, trots att vattnet i kranen håller hög kvalitet.

Jag tänker inte gå in i detalj på att bara för att svenskt kranvatten i allmänhet är bra, så finns det kranar vars vatten smakar skit av ena eller andra anleningen, eller att många flaskvattenmärken har lite bonusar i form av mineraler och vitaminer som saknas i kranen, som däremot har sina egna vitaminer och mineraler. Det är småsintheter och som kan konstateras, men jag tänker inte slösa tid på det.

Men kom igen nu. Vilket jäkla pseudo-problem.

40% av världens befolkning har tillräckligt med bra vatten överhuvudtaget. Det mesta sötvattnet som finns vid ytan är inte uppbundet i flaskor, det är bara för smutsigt för att människor ska kunna dricka eländet. Isarna smälter och vi håller på att spränga varandra i luften som aldrig förr.

Det måste finnas något viktigare att gnälla över än att någon köper Loka istället för att ta vatten ur kran.

Inga kommentarer: