2007-09-02

Det är okej att gräva på Tempelberget

Minns ni utgrävningen en bit från Tempelplatsen? Hur fruktansvärt det var att det förekom utgrävningar ens nära en så helig plats?

Gissa vad? Bara det inte är israeler som är i farten är det tydligen helt okej att gräva, inte bara i närheten av Tempelplatsen, som israelerna gjorde, utan Tempelplatsen i sig.

Krossa Ramlösa - sommarens pseudo-kall

Sommarens pseudodebatt handlar om vilken skurk man är om man köper flaskvatten.

Debatten handlar inte om att enskilda vattenbolag plundrar sötvattensresurserna i några områden där de utvinner vattnet. I alla fall har inte jag hört något om det. I så fall skulle det vill finnas "Bojkotta Loka"-kampanjer lite varstans, tycker man.

Problemet är att det går åt energi att stoppa vattnet i flaskan, och att transportera det dit det ska.

Det är många i U-länderna som dricker flaskvatten, helt enkelt därför att man måste. Likaså turister som dricker vatten därför att deras magar inte klarar av bakteriefloran i det land de befinner sig.

Det är inte där problemet ligger, dessa anledningar att använda flaskvatten är inte mål för bojkottivrare och världsförbättrare. Problemet är att vi köper vatten i Sverige, trots att vattnet i kranen håller hög kvalitet.

Jag tänker inte gå in i detalj på att bara för att svenskt kranvatten i allmänhet är bra, så finns det kranar vars vatten smakar skit av ena eller andra anleningen, eller att många flaskvattenmärken har lite bonusar i form av mineraler och vitaminer som saknas i kranen, som däremot har sina egna vitaminer och mineraler. Det är småsintheter och som kan konstateras, men jag tänker inte slösa tid på det.

Men kom igen nu. Vilket jäkla pseudo-problem.

40% av världens befolkning har tillräckligt med bra vatten överhuvudtaget. Det mesta sötvattnet som finns vid ytan är inte uppbundet i flaskor, det är bara för smutsigt för att människor ska kunna dricka eländet. Isarna smälter och vi håller på att spränga varandra i luften som aldrig förr.

Det måste finnas något viktigare att gnälla över än att någon köper Loka istället för att ta vatten ur kran.