2008-02-06

Aftonbladets lagliga nedladdningar - bättre kan ni

Aftonbladet vill ju alltid sälja lösnummer. Det är liksom det är som är deras koncept. Man lockar människor med saftiga rubriker och så säljer man tidningar. Inget ont i det, i alla fall inte i en kapitalistisk värld. Det står fritt för var och en att välja bort eländet (jag gör det rätt ofta, även om jag ofta tar med mig morsans blaska på dass där jag tycker att den hör hemma).

Idag vill man locka med hur man laddar ner saker gratis, ja, hela TV-serier av det senaste slaget.

Wow, tycker man, och köper tidningen. Men det enda som egentligen står i artikeln är att det går att ladda ner saker gratis. Hur man gör är det mycket tystare om. Man passar dock på att göra reklam för en tjänst vid namn Joost. Den har samma upphovsman bakom sig som Kazaa och Skype, nämligen Niklas Zennström. Skype är en bra produkt. Kazaa är det inte. Det är ökänt för att lägga in tiotals adwares och liknande, och känns mer som ett virus än som ett fildelningsprogram. Då är till och med Limewire bättre. Limewire fungerar bättre och man slipper sitta och rensa ut i hemlighet installerade adwares och spywares i flera timmar när man avinstallerar huvudprogrammet.

Dessutom påpekar man att tjänsten inte fungerar ordentligt.

Man gör också reklam för tjänsten Qtrax, som gör att man kan lyssna på musik om man går med på att titta på annonser. Inte något vidare för festen, med andra ord. Då kan man ju lika gärna sätta igång sin favoritradio-reklam, i alla fall känns det litet hugget som stucket.

Är det detta som är alternativen till Pirate Bay? En icke-fungerande webtjänst från Kazaa-hållet, och en musiksite där du måste kolla på reklam hela tiden?

Visst är det lovande att några aktörer försöker utveckla alternativ - ju fler alternativ det finns, desto bättre. Men tills vidare kan dessa tjänster inte på långt när konkurrera med Pirate Bay, det måste till bättre prylar än så.

Inga kommentarer: