2008-02-13

Jätten rör på sig

Det var väl bara en fråga om tid innan jätten STIM började röra på sig, och försöka utverka denna "bredbandsavgift" som diskuterats och sedan i princip helt kastats på soptippen. Eftersom det är en dinosaurie det handlar om tog det bara ett halvår eller så innan man insåg att här fanns en plats för oss att få plats, men när man väl gjort det så gör man det med all sin tyngd - man ska nu inleda diskussioner med bredbandsleverantörerna.

Undrar vad leverantörerna anser om en sådan diskussion. De kan möjligen hävda att de inte är med i radio-branchen. STIM anser, om det nu inte är något Mitt i Musiken lagt till själv - att fildelning är att likna vid radio, något som en internet-operatör inte rimligen kan gå med på. Om man tror att den mångadimensionerade, digitala tvåvägkommunikationen som finns på internet är jämförbar med den analoga envägskommunikationen från en radiosändare så visar man brist på grundläggande förståelse om hur datorkommunikation fungerar. Det kanske kan vara förståeligt från en av musikbranchens intresseorganisationer - det är ju inte riktigt deras domän egentligen. Men det vore svårare att acceptera från någon som livnär sig på just datorkommunikation över internet.

Så, förutom att STIM tydligen fått det om bakfoten så kvarstår den gamla vanliga, självklara frågan - ska Per Gessle och Phil Collins tjäna ännu fler miljoner på att folk fildelar Soko? Och vad händer med all fildelning av icke upphovsrättsskyddat material - ska det också avgiftsbeläggas och hamna på utbetalningskort för de mest etablerade artisterna? Kort sagt: vem ska förse internet-leverantörerna med de tusentals människor som ska lusläsa varje bit och byte som laddas upp och ned i Sverige för att kunna avgöra vad det är som fildelas?

Inga kommentarer: