2008-08-27

Operation Bottenlös - ett kryptozoologiskt experiment i Närke

Bloggaren Yvonne Pettersson har tagit sig an ett väldigt intressant projekt av kryptozoologisk karaktär. Det finns en sjö i Närke som ska ha haft krytozoologiska "sightings", och nu har hon beslutat sig för att göra en egen undersökning av fenomenet.

Kryptozoologi från engelska Wikipedia, i min översättning:

Kryptozoologi (från grekiskans κρυπτός, kruptos, "gömd" + zoologi; bokstavligt, "studiet av gömda djur") är studiet av och sökandet efter djur som faller utanför nuvarande zoologiska katalogisering. Det består av två huvudsakliga forskningsfält:

  • Sökandet efter levande exemplar av djur som taxonomiskt identifierats genom fossilfynd, men som tros vara utdöda.
  • Sökandet efter djur som faller utanför taxonomiska kataloger på grund av brist på empiriska bevis, men för vilka det finns anekdotiska bevis i form av myter, legender eller odokumenterade "sightings".


Jag tycker det är ett högintressant projekt. Åtmistone vad gäller den första kategorin har kryptozoologin vunnit flera strider, då man på senare år HAR hittat flera djurarter som hela den etablerade forsningsvärlden varit övertygade om varit utrotade. Och om man nu gör en grundlig undersökning av den här sjön, då kan man, om inte annat, uteslutade kryptozoologiska fynd just här och får söka någon annanstans.

Jag har turen att känna till Yvonne personligen och vet att hon är en klok person. Jag stöder hennes projekt helt och hållet och är glad att just hon bestämt sig för att ge sig ut på det. Jag vidhåller som vanligt min skepticism, men hoppas att Yvonne ska bevisa mig fel.

Inga kommentarer: