2008-09-10

Marie Söderqvists stolpskott

Marie Söderqvist har i en krönika i Expressen på fullt allvar klappat Expressen, Aftonbladet och andra kvällstidningar på huvudet över hur moraliska de har varit i Arboga-fallet - man har inte tryckt obduktionsbilderna.


Det intressanta
är att Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Sveriges Television och en rad andra traditionella medier också har tillgång till bilderna och kunde ha valt att publicera dem. Kanske hade det sålt extra tidningar om artiklarna om Arbogafallet illustrerades av bilder med döda barn.
Skälet till att Expressen och andra medier inte gör det är att det finns föreställningar om rätt och fel.


Men herregud. Vem är det som har suttit och profiterat på hela den här tragedin? Vem har suttit och vältrat sig över varenda liten detalj i det här målet? Vem är det som har följt varenda steg i händelseutvecklingen? Vem har smällt upp jätterubriker varenda dag i flera månader? Vem har skrivit känslodrypande rapporter om att mamman snart vaknar och inser att hennes barn har blivit mördade? Vem sitter nu och tjänar pengar på att fördöma Pirate Bay?

Det är kvällspressen. Om det är någon instans i vårt samhälle som har hållit den här tragedin igång, inte låtit familjen vara ifred med sitt sörjande och tjänat grova pengar med allmännyttan som sköld, då är det just Aftonbladet och Expressen. Vem fan är ni att döma?

Och det är ju inte direkt första gången det händer. Någon som minns hur Aftonbladet för inte så många år sedan publicerade namn och bild på ett trettonårigt våldtäktsoffer? Är det någon som egentligen har glömt bort att hela det här vältrandet i andras olycka också skedde, med precis samma intensitet, när det gällde tragedin i Blekinge?

Att en kvällstidningsskribent slår sig för bröstet över kvällspressens moraliska hantering av en familjetragedi som de själva exploaterat på flera uppslag dagligen i flera månader är riktigt, riktigt patetiskt.

1 kommentar:

Jinge sa...

Bra inlägg Mathias!!

Snacka om att profitera på ond bråd död!