2008-09-07

Mjölka först och klaga sedan - om Arboga-ickenyheten

Svensk media är en enda sörja av äckliga hycklare som simmar runt. Man mjölkar ut så mycket lösnummer och tittarsiffror man kan ur medmänniskors personliga tragedier under flera månader. Och sedan har man mage att gnälla på att samma tragedi får uppmärksamhet någon annanstans - för är är det fråga om exploatering.

En dag kom beslutet att göra förundersökningen över morden i Arboga till offentlig handlig, vilket sker med förundersökningar enligt svensk lag. Polisen gjorde alltså denna förundersökning offentlig. För någon hundralapp får man alltihop hemskickat till sig i ett PDF-dokument, snyggt och prydligt. Enligt svensk grundlag.

Någon har tydligen gjort just det. Vi kan kalla honom Kalle. Sedan har Kalle gjort den filen tillgänglig över internet från sin egen dator. Sedan har Kalle laddat upp en torrent-fil till the Pirate Bay - som inte sitter och kollar den eller hundratals andra liknande filer som hamnar där varje dag eftersom det vore omöjligt. Personerna bakom the Pirate Bay har nämligen andra saker att ägna sig åt hela dagarna, som att driva en av världens populäraste internet-sidor och ett web-hotell, med mera. Det var knappast heller de som la ut den här länken. Med andra ord är knappast Kalle någon i Pirate Bay-gänget. Återigen har de andra saker att syssla med.

Polisen har alltså offentliggjort rapporten och rätten publicerat och gjort den tillgänglig för allmänheten. Och privatpersonen vi kallar Kalle har länkat till den. Precis som Google länkar till filer, till exempel.

På Pirate Bay har den här länken drunknat i de miljontals andra länkar som redan finns där. I en månad ligger den där och gör inget som helst väsen av sig. Något tiotal personer bryr sig om att ladda ner PDF från en länk de fått från Pirate Bay (istället för att skicka efter den hos det svenska rättsväsendet).

Sedan kommer TV4 på att den finns där. Det slås upp stort. Helt plötsligt blir det en hel hype runt det hela. Hela befolkningen blir intresserad. Tiotusentals människor laddar ner förundersökningen på ovan stående sätt.

TV4 har skapat intresse runt denna förundersöknings tillgänglighet trots att den vart tillgänglig enligt svensk lag och ingen brytt sig.

Hela den etablerade mediavärlden hänger på och börjar göra lösnummer och tittarsiffror på att oja sig över att Pirate Bay, trots ovanstående fakta, på något sätt skulle tillgodogöra sig hela tragedin i Arboga. Men vilka är det som månad, efter månad, efter månad, efter månad, suttit och tillgodogjort sig tragedin i Arboga, egentligen?

Vilka är det som har suttit och tryckt ur sig sida efter sida om varje liten detalj, gjort inslag efter inslag om varje händelse, från upptäckten av brottet till den här icke-nyheten med Pirate Bay? Vilka är det som sålt lösnummer på att skriva tårdrypande, ingående analyser över mammans chockartade upptäckt att hon blivit av med två barn, och vilka har skaffat tittarsiffor genom att stå utanför hennes hus och filma, dag ut och dag in, vilka har förföljt henne i rättssalen? Om inte media?

Och när dessa hycklare börjar med sitt drev, då hakar snart tiotals småbloggare på. Dussintals meningslösa bloggar med läsekretsar lika små som den här jag skriver på själv börjar kräva att någon borde få sparken någonstans, trots att de inte ens vet själva vad som har hänt. "BARNEN LIDER", lyder de indignerade utropen från bloggare som inte sett mycket mer än rubrikerna, och läst rapporterna från sina kompisar som också bara sett rubrikerna.

Och hela mediadrevet får fel, gång på gång på gång.

Man påstår att the Pirate Bay har offentliggjort förundersökningen, trots att det är polismyndigheten som gjort det. Man påstår att the Pirate Bay har publicerat förundersökningen, trots att det är det svenska rättsväsendet som gjort det. Man påstår att the Pirate Bay lagt ut förundersökningen på the Pirate Bay, trots att den inte finns där. Man påstår att the Pirate Bay lagt ut länken till förundersökningen på the Pirate Bay, trots att det är Kalle som gjort det.

Hur kan hela mediavärlden slänga ur sig så mycket skräp, utan att en enda av dess respresentanter ens känner till grunden för hur internet eller svensk lagstiftning fungerar - när det varit ens jobb att täcka dessa ämnen i ett decennium eller flera - och på så sätt få justitieministern och pressombudsmannen av överväga hur man ska stoppa den grundlags-skyddade offentlighetsprincipen?

Inga kommentarer: