2008-10-03

Att överskatta sin egen betydelse

Igår rapporterade Realtid den fullständiga icke-nyheten att Nyheter24 länkar till Pirate Bay som används som källa till deras lista över mest nedladdade TV-programmen på PirateBay.

Realtid påstod att detta innebär att Nyheter24 har ett samarbete med the PirateBay. Tydligen har man ett samarbete med dem man länkar till. Spelar inte så stor roll om de man länkar till har ett samarbete med en själv.

Det är olagligt att länka till Pirate Bay, det tror i alla fall Henrik Pontén.

Tydligen hjälpte det. Nu kan man nämligen konstatera, återigen från Realtid, att Nyheter24 backar. "Vi visste inte att det var olagligt."

Det är en icke-nyhet som fått tråkiga följder.

Anti-piratmaffian har tidigare hotat med att saker som är lagliga trots allt skulle vara olagliga. Nu har ett nyhetsmedium backat för dessa hot. Det är tråkigt, och stort steg bakåt för hela mediavärlden att ett sådant principiellt steg tagits, och gett Anti-Piratbyrån en legitimitet de egentligen borde sakna - speciellt som Pontén inte tycks förstå lagen, utan vill böja den efter sina egna intressen.

Det är också tråkigt att se ryggradslösheten hos Nyheter24 som backar inför detta nonsens.

Det är patetiskt att se Realtid kalla länkarna för "omdiskuterade", när det i själva verket bara är de själva som nämnt dem, förutom Resumé som har insett att allt som innehåller the Pirate Bay säljer.

Och det är beklämmande att Henrik Pontén återigen försöker få världen att tolka lagen som han och hans arbetsgivare, en lobbyorganisation, vill. Och det målar en tråkig bild av Sverige som rättsstat att han tillåts lyckas.

Update - och idag tror Realtid att man fortfarande direktlänkar. Trots att det är samma "journalist" som senast idag konstaterade att man slutat med det.

Realtid har verkligen noll trovärdighet, eftersom de ställer sig partiska och försöker ge sig på saker de "inte gillar", till exempel just Pirate Bay (undrar vilka intressen de företräder utan att tala om det) eller konkurrenter. Och eftersom de hittar på icke-nyheter för att framhäva sin egen märkvärdighet.

Inga kommentarer: