2008-11-13

Gamling slog pojke - får stöd av hela stan

En 76-årig kvinna i Åtvidaberg dömdes nyligen till böter för misshandel efter att ha slagit en nio-årig pojke med käpp, enligt DN.

Versionerna om vad som har hänt går isär, såtillvida att det är oklart hur pass allvarlig misshandeln var - enligt kvinnan var det fråga om ett lätt slag i baken, enligt brottsoffrets anhöriga handlar det om flera slag.

Kvinnan ska ha trakasserats av ett gäng småungar under flera års tid, och de ska ha varit på henne och andra boende i området något fruktansvärt. Tydligen ska man ha gjort så diaboliska saker som att slänga körsbär i brevinkastet. Däremot vet hon inte om huruvida pojken hon slagit gjort någonting eller inte - han har knappast varit inblandad någon längre tid, eftersom han bara bott på adressen en vecka. De har faktiskt inte ens bott på orten mer än ett år.

Men vad som verkligen är intressant är omgivningens reaktion. Man har startat en insamling för att kvinnan ska slippa betala böterna ur egen ficka. Det handlar om "tillrättavisning", heter det. Det är flera som har blivit drabbade, heter det. Det skrivs ständigt insändare i lokalpressen till stöd för kvinnan, och familjen känner sig uttittad när de befinner sig på stan.

Så, en betydande del av Åtvidabergs befolkning tycker alltså att det är rimligt att man "tillrättavisar" småbarn för typiska pojkstreck genom att slå dem med tillhyggen. Och när en person öppnar dörren och smäller till första bästa småbarn hon får syn på, utan att veta om barnet ifråga varit inblandat - och trots att han knappast kan ha trakasserat henne i flera år eftersom han inte ens funnits på orten så länge - får hon moraliskt och ekonomiskt stöd av omgivningen. Detta trots att det i över fyrtio år varit förbjudet att tillrättavisa barn med fysiskt våld i det här landet.

Kan det månne ha att göra med att det är en äldre person, som därför borde kunna komma undan med brott mot liv och hälsa just av den anledningen att hon är gammal? Eller är det småstadens tendens att välkomna utsocknes?

Hursomhelst är det ett skrämmande exempel på lynchmobsmentalitet.

Uppdatering: Jag backar på att någon stor del av Åtvidabergs invånare skulle vara inblandade. Det vet jag naturligtvis ingenting om, och det är rätt förolämpande att påstå en sådan sak. Mitt syfte är inte heller att nedvärdera småstäder. Så ni kan slippa skita arga meddelanden nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det kanske inte skulle skada att ta reda på lite fakta innan man skriver en massa skit!

Thaumiel sa...

Det var en kommentar full av substans. Kanske du skulle upplysa världen då, om du är så enormt mycket bättre vetande, snarare än att bara gnälla på att andra skriver saker?