2008-11-13

När Aftonbladet förvandlar protester till "hot"

För några dagar sedan var det några djupt engagerade AIK-supportrar som var väldigt upprörda över hela den pinsamma historien om hur klubbens styrelse huggit tränaren Rickard Norling i ryggen och till slut tvingat fram ett avsked. De hade meddelats att de skulle få vara med på presskonferensen om saken, men väl på plats fick de veta att de inte var välkomna. Några av dem blev synnerligen upprörda och stormade in på presskonferensen i alla fall. Man skanderade att man ville att vissa i styrelsen skulle avgå, innan man till slut var tvungna att lämna lokalen.

Saker och ting lugnade ner sig och senare på kvällen fick supportrarna i ett extra möte tala enskilt med delar av styrelsen.

Det hela kunde ha slutat här, den stormade presskonferensen kunde varit överspelad, om det inte vore så att Sportbladet nödvändigtvis ville ha det till att det var fråga om hot och påtryckningar från "extremsupportrar" som till slut fick folk att avgå. Men frågan är bara när skanderade slagord blev till något slags konkret hot. Detta kan varken styrelsen eller Sportbladet svara på.

Sportbladet fick trots allt sin skandal. Det är det som är skandalen. Man har till och lyckats lura de gamla AIK-profilerna Johan Mjällby och Magnus Hedman att skriva ett öppet brev om "hoten", varpå de möjligen förlorat en hel del av sin popularitet bland supportrarna.

Och vad som är tråkigt är att en klart mer respektabel tidning som DN ger sensationsblaskan Sportbladet vatten på kvarn för deras överdrifter och (i det här fallet och i många andra fall också) rena lögner.

Det är nämligen så att när man skriver om hur Västerås-tränaren Johan Tornberg hoppat av efter hot så uppger man AIK-situationen som ett exempel på när hot lett till avhopp. Nu vet jag inte om det är fråga om hot i VIK-fallet, men det ser ju så ut, om man får tro media (något man tydligen ska vara väldigt försiktig med), men det är sorgligt att man sväljer och återupprepar Sportbladets rapa.

Det är bara att konstatera att det snart börjar bli dags att ranka tidningarna efter brist på trovärdighet. Aftonbladet hamnar högt upp på den listan, medan DN hamnar längre ner.

Inte för att de är mer trovärdiga. Utan för att de har en mindre brist på trovärdighet.

Inga kommentarer: