2008-08-28

Microsofts nya säkra värld - ett luftslott

DN meddelar att Microsoft ska komma med en säkrare webbläsare som ska utmana Google.

En webbserver lär fortsätta logga vartifrån ett anrop till en sida kommer. Såvida Microsoft inte lägger upp ett antal proxy- eller anonymitets-servrar så kommer man alltså inte att ställa till några problem för Google.

Sedan kommer vi till den lokala anonymitetstjänsten, som kallas för "Porrinställningen", tydligen. Att tömma cachen och trycka på Home har varit möjligt ganska länge. Skönt att ha funktionen som en knapp om man intresserar sig för sånt ofta.

Överhuvudtaget har jag väldigt svårt att tro att Microsoft skulle göra någonting som gör det omöjligt för myndigheter att snoka på folk. Det känns inte som deras grej, riktigt.

I övrigt ska man öka säkerheten mot virus och trojaner och annat. Det skulle väl inte vara någonting revolutionerande. Microsoft är så världsberömt för sina säkerhetshål att det vore rätt pinsamt om man inte försökte göra något för att öka den allmänna säkerheten. Antagligen dyker ett antal nya säkerhetshål upp. Men även om man skulle få in en jack-pot och göra en massa förbättringar utan nya säkerhetshål, skulle det ju sannolikt bara innebära att man kom ikapp sina konkurrenter en smula.

2008-08-27

Operation Bottenlös - ett kryptozoologiskt experiment i Närke

Bloggaren Yvonne Pettersson har tagit sig an ett väldigt intressant projekt av kryptozoologisk karaktär. Det finns en sjö i Närke som ska ha haft krytozoologiska "sightings", och nu har hon beslutat sig för att göra en egen undersökning av fenomenet.

Kryptozoologi från engelska Wikipedia, i min översättning:

Kryptozoologi (från grekiskans κρυπτός, kruptos, "gömd" + zoologi; bokstavligt, "studiet av gömda djur") är studiet av och sökandet efter djur som faller utanför nuvarande zoologiska katalogisering. Det består av två huvudsakliga forskningsfält:

  • Sökandet efter levande exemplar av djur som taxonomiskt identifierats genom fossilfynd, men som tros vara utdöda.
  • Sökandet efter djur som faller utanför taxonomiska kataloger på grund av brist på empiriska bevis, men för vilka det finns anekdotiska bevis i form av myter, legender eller odokumenterade "sightings".


Jag tycker det är ett högintressant projekt. Åtmistone vad gäller den första kategorin har kryptozoologin vunnit flera strider, då man på senare år HAR hittat flera djurarter som hela den etablerade forsningsvärlden varit övertygade om varit utrotade. Och om man nu gör en grundlig undersökning av den här sjön, då kan man, om inte annat, uteslutade kryptozoologiska fynd just här och får söka någon annanstans.

Jag har turen att känna till Yvonne personligen och vet att hon är en klok person. Jag stöder hennes projekt helt och hållet och är glad att just hon bestämt sig för att ge sig ut på det. Jag vidhåller som vanligt min skepticism, men hoppas att Yvonne ska bevisa mig fel.