2008-09-18

Nu vaknade PC För Alla

Just när det verkar som det mesta av stormen runt Arboga-fallet lagt sig, begreppen börjat redas ut, justitieminister kanske börjat andas i normal takt igen och de överlevande skulle få chansen att börja ta itu med sitt sorgearbete utan att ha proffstyckare och tidningsfolk hängande över axeln för att plåta näsdukarna - ja, då vaknar PC för Alla. Sisådär två veckor senare. För att visa att man hänger med i svängarna och i missat hela diskussionen.

Suck.

Martin Appel inleder med att konspiratoriskt fråga sig hur mycket pengar the Pirate Bay tjänat på de här bilderna.

Han visar alltså på en gång att han inte alls har hängt med. Han har inte bara missat relevansen och specifikationerna i hela den här diskussionen. Han har missat hela Pirate Bay-grejen helt och hållet, trots att han haft ett par år på sig att göra research.

Inse, en gång för alla - diskussionen handlar om bilderna därför att de ingår i en polisförundersökning. Det är ingen som lagt upp "bilderna". De fanns med. Och det är ingenting som är direkt TPB's fel. Det är något du får fråga åklagaren om.

Inse, en gång för alla - the Pirate Bay sprider inte bilderna, eller ens polisens förundersökning. De gör sannolikt ingenting överhuvudtaget med detta material. Det är andra människor som sprider det, det vill säga laddar upp eller ner det via en infrastruktur som tillhandahålls av the Pirate Bay. Att skylla på dem för att de "sprider" materialet är som att beskylla Vägverket för rattfyllor.

Inse, en gång för alla - the Pirate Bay är inte en pengabinge för de som jobbar med siten. De får sina löner genom dagjobb. Bland annat driver man företaget PRQ som hostar diverse websiter.

Inse, en gång för alla - om the Pirate Bay enbart handlade om att maximera vinst för grabbarna bakom, hade de reagerat som alla andra sådana rörelser när de förlorat sponsorer. De skulle backa omedelbart. Men de gör inte det, därför att det inte handlar om vinstmaximering utan om en princip.

Inse en gång för alla - the Pirate Bay tar inte bort den här länken, inte för att de backar undan med "den sprids i alla fall", utan för att alla som har minsta koll på hur Internet fungerar vet om att om man skulle ta bort länken, så skulle materialet börja spridas i ännu större hastighet. Fråga HDTV-folket som försökte ta bort en algoritm från Digg bara för att inse att den plötsligt ingick i sångtexter.

Inse en gång för alla - det är rent ut sagt löjligt att sätta upp "traditionella medier" på någon slags moralisk piedestal. De om några gör vinst på att hänga ut folk litet då och då. Inte bara nedsupna kändisar, utan nazister i brottsregistret och trettonåriga våldtäktsoffer har också fått smaka på tidningarnas "högre moral".

Inse - diskussionen har rasat under ett bra tag nu (om vi räknar Internet-tid). Och ändå har du dessvärre fallet i ungefär varenda grop den här diskussionen har att komma med vad gäller ditt förtroende just bland nätfolk.

2008-09-17

När pedofiler är inblandade försvinner civilisationen all världens väg

Av någon anledning så tappar människor alla koncept när det blir tal om sexualbrott mot barn. Är det ämnet, så kommer de flesta inblandade att börja tävla med varandra om att försöka hitta på sätt att plåga den skyldige så mycket som möjligt. Det handlar om att komma på sätt att skapa så mycket smärta som möjligt under så lång tid som möjligt. Det är frågan om att hitta på nya extrema tortyrmetoder samtidigt som man håller förövaren levande så länge som möjligt, så att man kan tortera honom, gärna under en hel livstid. Och alla som inte tycker att man ska tortera förövaren under åratal tycks stå på hans sida och tycka att det han gör är okej.

Varför börjar folk bete sig efterblivet när det handlar om sexualbrott mot barn?

Polens premiärminister vill införa tvångssterilisering av dessa brottslingar, med motiveringen att de inte längre kan anses vara människor. Alla som kommentarer artikeln på DN hejar glatt på.

Vilket visar att det inte är förövaren som inte är människa. Det är premiärministern, bloggarna och nästan alla andra som vill poängtera vilken smärta de vill utsätta förövaren för. Tala om att överge förmågan att tänka som en människa.

Och skulle Polen nu klubba igenom en sådan här lag, då är det bara att gratulera Europa - då har vi skapat ett första fall av juridisk dehumanisering. Och vi kan genast börja leta efter andra brottslingar att sluta att kalla för mänskliga, bara för att vi ska slippa ta itu med en problematisk medmänniska.