2008-11-13

När Aftonbladet förvandlar protester till "hot"

För några dagar sedan var det några djupt engagerade AIK-supportrar som var väldigt upprörda över hela den pinsamma historien om hur klubbens styrelse huggit tränaren Rickard Norling i ryggen och till slut tvingat fram ett avsked. De hade meddelats att de skulle få vara med på presskonferensen om saken, men väl på plats fick de veta att de inte var välkomna. Några av dem blev synnerligen upprörda och stormade in på presskonferensen i alla fall. Man skanderade att man ville att vissa i styrelsen skulle avgå, innan man till slut var tvungna att lämna lokalen.

Saker och ting lugnade ner sig och senare på kvällen fick supportrarna i ett extra möte tala enskilt med delar av styrelsen.

Det hela kunde ha slutat här, den stormade presskonferensen kunde varit överspelad, om det inte vore så att Sportbladet nödvändigtvis ville ha det till att det var fråga om hot och påtryckningar från "extremsupportrar" som till slut fick folk att avgå. Men frågan är bara när skanderade slagord blev till något slags konkret hot. Detta kan varken styrelsen eller Sportbladet svara på.

Sportbladet fick trots allt sin skandal. Det är det som är skandalen. Man har till och lyckats lura de gamla AIK-profilerna Johan Mjällby och Magnus Hedman att skriva ett öppet brev om "hoten", varpå de möjligen förlorat en hel del av sin popularitet bland supportrarna.

Och vad som är tråkigt är att en klart mer respektabel tidning som DN ger sensationsblaskan Sportbladet vatten på kvarn för deras överdrifter och (i det här fallet och i många andra fall också) rena lögner.

Det är nämligen så att när man skriver om hur Västerås-tränaren Johan Tornberg hoppat av efter hot så uppger man AIK-situationen som ett exempel på när hot lett till avhopp. Nu vet jag inte om det är fråga om hot i VIK-fallet, men det ser ju så ut, om man får tro media (något man tydligen ska vara väldigt försiktig med), men det är sorgligt att man sväljer och återupprepar Sportbladets rapa.

Det är bara att konstatera att det snart börjar bli dags att ranka tidningarna efter brist på trovärdighet. Aftonbladet hamnar högt upp på den listan, medan DN hamnar längre ner.

Inte för att de är mer trovärdiga. Utan för att de har en mindre brist på trovärdighet.

Gamling slog pojke - får stöd av hela stan

En 76-årig kvinna i Åtvidaberg dömdes nyligen till böter för misshandel efter att ha slagit en nio-årig pojke med käpp, enligt DN.

Versionerna om vad som har hänt går isär, såtillvida att det är oklart hur pass allvarlig misshandeln var - enligt kvinnan var det fråga om ett lätt slag i baken, enligt brottsoffrets anhöriga handlar det om flera slag.

Kvinnan ska ha trakasserats av ett gäng småungar under flera års tid, och de ska ha varit på henne och andra boende i området något fruktansvärt. Tydligen ska man ha gjort så diaboliska saker som att slänga körsbär i brevinkastet. Däremot vet hon inte om huruvida pojken hon slagit gjort någonting eller inte - han har knappast varit inblandad någon längre tid, eftersom han bara bott på adressen en vecka. De har faktiskt inte ens bott på orten mer än ett år.

Men vad som verkligen är intressant är omgivningens reaktion. Man har startat en insamling för att kvinnan ska slippa betala böterna ur egen ficka. Det handlar om "tillrättavisning", heter det. Det är flera som har blivit drabbade, heter det. Det skrivs ständigt insändare i lokalpressen till stöd för kvinnan, och familjen känner sig uttittad när de befinner sig på stan.

Så, en betydande del av Åtvidabergs befolkning tycker alltså att det är rimligt att man "tillrättavisar" småbarn för typiska pojkstreck genom att slå dem med tillhyggen. Och när en person öppnar dörren och smäller till första bästa småbarn hon får syn på, utan att veta om barnet ifråga varit inblandat - och trots att han knappast kan ha trakasserat henne i flera år eftersom han inte ens funnits på orten så länge - får hon moraliskt och ekonomiskt stöd av omgivningen. Detta trots att det i över fyrtio år varit förbjudet att tillrättavisa barn med fysiskt våld i det här landet.

Kan det månne ha att göra med att det är en äldre person, som därför borde kunna komma undan med brott mot liv och hälsa just av den anledningen att hon är gammal? Eller är det småstadens tendens att välkomna utsocknes?

Hursomhelst är det ett skrämmande exempel på lynchmobsmentalitet.

Uppdatering: Jag backar på att någon stor del av Åtvidabergs invånare skulle vara inblandade. Det vet jag naturligtvis ingenting om, och det är rätt förolämpande att påstå en sådan sak. Mitt syfte är inte heller att nedvärdera småstäder. Så ni kan slippa skita arga meddelanden nu.