2009-02-04

UNWRA kryper till korset

UNWRA, den FN-organisation som permanenterat palestinierna på Västbanken och Gaza, något dessa är ensamma om i världen, skrek högt när människor dog i närheten av en av deras skolor under operation Cast Lead. Man påstod att Israel med vett och vilja direkt siktat på och träffat skolan.

EU talade också om attacken mot skolan i hårda ordalag.

Men nu kommer det fram att Israel inte alls siktat på skolan, och inte heller träffat den.

Det är, som alltid, tragiskt när civila drabbas. Men det är också snarare mer regel än undantag att Israel, "enligt palestinska källor" medvetet påstås sikta på civila, och så visar det sig att det inte stämmer. I det här fallet är det FN själva som kommer med påståendet, dessutom.

Nu är frågan om EU är beredda att be Israel om ursäkt för att felaktigt fördöma något som inte inträffat. Kommer det att utredas hur det kommer sig att ett FN-organ sprider missledande information mot ett av FN:s medlemsländer?

I övriga nyheter gör UNWRA väldigt litet för att kontrollera om de har medlemmar ur olika terroristgrupper direkt anställda i sin egen organisation.

"UNRWA has taken very few steps to detect and eliminate terrorists from the ranks of its staff or its beneficiaries, and no steps at all to prevent members of terrorist organizations such as Hamas from joining its staff," skriver James Lindsay, UNWRA:s före detta chefsadvokat.

Ett exempel är rektorn på en UNWRA-skola som visade sig vara bombexpert åt Islamiska Jihad, som tagit ansvar för över 30 självmordsbombningar vilka kostat nära 200 civila israelers liv och som deltagit i raketregnet som pågått över Israel under snart tio år.

Lindsay påpekar också att det då och då framkommer att anställda jobbar dubbelt åt Hamas och liknande grupper. Peter Hansen, före detta generalkommissionär i UNWRA har sagt att det inte är så konstigt utan helt okej, trots att UNWRA:s regelverk förbjuder politisk inblandning.

För övrigt utsätts Israel fortfarande för raketangrepp. Så mycket var eldupphör värt.

Inga kommentarer: