2009-03-03

Mer övervakning på väg

Nu visar det sig att regeringen vill låta Säpo driva sin egen signalspaning. Det verkar som om det man varnat för nu faktiskt blir sant - när en möjlighet kan komma att börja övervaka befolkningen, så kommer lagrummet snart att vidga till att låta andra göra det.

FRA-motståndare är inte motståndare mot underrättelsearbete i allmänhet. Men det ska bli intressant att se hur detta egna spaningsarbete kommer se ut. Om det visar sig vara samma sak som det FRA gör, så har vi trots allt blivit dubbelt lurade av våra makthavare.

Först myglas och tvingas massövervakningen igenom - inledningsvis genom att smyga, senare genom partipiskor. Piskan är hotet från terrorister och organiserad brottslighet. Löftet är de undantag som innebär att visst ska vi övervakas, men inte helt och hållet, det finns undantag.

Och nu tycks det onekligen som om man arbetar på att kunna gå runt också dessa undantag. Och återigen är det terrorister och organiserad brottslighet som används som argument.

"Det finns hot, att det finns krafter för vilka vi behöver underrättelseinformation för att kunna göra ett bra arbete, till skydd, till säkerhet, till trygghet för vår öppna demokrati." säger Reinfeld till Ekot.


Det är bara det att de som övervakas inte är brottslingar och terrorister, utan du och jag. Och att det är litet svårt att trygga den öppna demokratin när man är i full färd med att montera bort den.

Inga kommentarer: