2009-02-05

Polisen gör bort sig... igen

Polisen använder sig ibland av bevismaterial som man öppet erkänner har manipulerats., det är känt sedan tidigare.

Men ibland tycks man inte hinna klippa och klistra i bevismaterialet tillräckligt snabbt eller effektivt, och då kan man slå krokben för sig själv. Till exempel kan det avslöjas, vilket vi naturligtvis redan visste, att det sitter poliser i bilarna och kallar folk för apor och blattar och talar om att sterilisera folk.

Nu ska det i alla fall upp till riksdagsnivå genom Mehmet Kaplan, där det kommer att stanna. En ny utredning kanske kommer till. Men i slutänden kommer det ändå sitta poliser i bilarna och kalla folk för saker, poliser kommer fortfarande misshandla eller ha ihjäl folk utan att någonting faktiskt händer.

Uppdatering: Polisanmälan har lagts ner, eftersom inget faktiskt brott har begåtts. Måhända. Förvånansvärt dock att det inte ens kan anses vara tjänstefel, inte ens att låtsas om att man inte kände till att det hänt. Men det är bara en fråga om tid innan internutredningen läggs ned.

Uppdatering 2: Det kommer fram att skånepolisen använt "neger" som fiktivt namn i sin egen internutredning. Och att dåvarande ledning påstår att man inte hade någon aning. Och att det framkommit att det hade de visst.

Jag vet inte vad vi ska göra för att polisväsendet i Sverige ska bli förtroendeingivande igen, men det behövs i alla fall något mer radikalt än att bara kalla sig "aina".

2009-02-04

UNWRA kryper till korset

UNWRA, den FN-organisation som permanenterat palestinierna på Västbanken och Gaza, något dessa är ensamma om i världen, skrek högt när människor dog i närheten av en av deras skolor under operation Cast Lead. Man påstod att Israel med vett och vilja direkt siktat på och träffat skolan.

EU talade också om attacken mot skolan i hårda ordalag.

Men nu kommer det fram att Israel inte alls siktat på skolan, och inte heller träffat den.

Det är, som alltid, tragiskt när civila drabbas. Men det är också snarare mer regel än undantag att Israel, "enligt palestinska källor" medvetet påstås sikta på civila, och så visar det sig att det inte stämmer. I det här fallet är det FN själva som kommer med påståendet, dessutom.

Nu är frågan om EU är beredda att be Israel om ursäkt för att felaktigt fördöma något som inte inträffat. Kommer det att utredas hur det kommer sig att ett FN-organ sprider missledande information mot ett av FN:s medlemsländer?

I övriga nyheter gör UNWRA väldigt litet för att kontrollera om de har medlemmar ur olika terroristgrupper direkt anställda i sin egen organisation.

"UNRWA has taken very few steps to detect and eliminate terrorists from the ranks of its staff or its beneficiaries, and no steps at all to prevent members of terrorist organizations such as Hamas from joining its staff," skriver James Lindsay, UNWRA:s före detta chefsadvokat.

Ett exempel är rektorn på en UNWRA-skola som visade sig vara bombexpert åt Islamiska Jihad, som tagit ansvar för över 30 självmordsbombningar vilka kostat nära 200 civila israelers liv och som deltagit i raketregnet som pågått över Israel under snart tio år.

Lindsay påpekar också att det då och då framkommer att anställda jobbar dubbelt åt Hamas och liknande grupper. Peter Hansen, före detta generalkommissionär i UNWRA har sagt att det inte är så konstigt utan helt okej, trots att UNWRA:s regelverk förbjuder politisk inblandning.

För övrigt utsätts Israel fortfarande för raketangrepp. Så mycket var eldupphör värt.