2009-03-11

Snön gör bort oss

Dags igen. Inställda bussar, olyckor, kaos. Igår åkte jag färdtjänst från Västerhaningen med en bekant. Det tog en timme att ta sig längs Nynäsvägen, mellan Skarpnäck och i höjd med Sockenvägsinfarten. Vanligtvis tar det ett par minuter.

Det är pinsamt att diskutera väder med folk i andra länder, när de får se sådant här. Något jag stöter på hela tiden är: "Ni bor i Sverige. Sverige har haft snö i ett par tusen år. Det är ju inte så att det borde komma som en överraskning för någon."

Jag funderar över saken. "Det kommer snö i Sverige i år". Nä, det känns inte direkt otippat. Så varför tycks hela samhället bli så chockerat att ingenting fungerar varje gång det händer? Jag kan förstå att folk blir förvånade om det händer i Kairo eller Jerusalem. Men Stockholm ligger faktiskt i höjd med Alaska och Sibirien. Snö händer.

Den ständiga krisen

Jag kan inte annat än berömma Globetrotter för att ha uttryckt vad jag själv känner på ett så utmärkt sätt.

De svenska kommunerna tycks befinna sig i en oavbruten kris. Det är alltid kris, har ni tänkt på det? Jag tror inte jag har hört någon gång att en svensk kommun säger "nu har vi gott om pengar". Nej, det ska alltid skäras ner och rationaliseras. Är det inte kommunalarbetare som ska sänka lönen (vi passar på nu när vi kan) så är det lärare som ska få lämna. Att förbättra skolan är inte att tänka på. Nej nej, det har vi inte råd med. Sist och slutligen kan man ju fundera - vad har vi egentligen råd med då? Varför betalar vi skatt? Varför braskas det på med otroliga skattesänkningar? Ja, återigen är vi där vid "budgeten". Har en kommun pengar över ett år, blir det mindre pengar nästa år - de klarar sig ju på mindre! Man kan inte lägga undan pengar från ett år till ett annat tydligen. Att ha stora likvida medel är inte att tänka på, det kan ju bli skatt på sånt.


Det är så sant som det är sagt.

Det handlar naturligtvis om att var tredje svensk kommun varslar lärare om uppsägning. Det handlar om prognoser om minskade barnkullar och ekonomisk kris.

Men allvarligt talat kan ni ta er ekonomiska kris och köra upp den någonstans. När det gick relativt bra för Sverige så fortsatte man ändå att skära ner så mycket man orkade, med motiveringen att "det vänder snart". Nu har det vänt, och då fortsätter man förstås att skära ner, för till skillnad mot när det går bra så ska alla vara med att dela på krisen.

Att jag gav mig in på en utbildning till gymnasielärare tycks allt mer och mer som ett förhastat beslut.