2010-01-21

Bodström kallar FRA för fuskbygge

På sin blogg "Bodströmsamhället" går förre justitieministern till angrepp mot FRA.

"Inte en enda utredning för att införa vår mest integritetskränkande lagstiftning någonsin.
Det leder oss fram till en sak: FRA-lagen är historiens största fuskbygge!"

Det är bara att konstatera att Bodström har rätt i sak. FRA-lagen är ett fuskbygge, och det finns mängder av punkter på vilket dess införande är i bästa fall suspekt och i värsta fall skandalöst ur ett demokratiskt perspektiv.

Men inte nog med det: det är ett avsteg från grundläggande demokratiska principer som på några år raserade ett par hundra år av demokratiarbete, och som får många, däribland undertecknad, att fundera över huruvida tal om det demokratiska Sverige bara är bombastiskt skryt eller inte.

Men framförallt är det ironiskt att det är Bodström som kallar FRA-lagen för fuskbygge. Det är trots allt ha själv som gett namn åt vår tids mest använda omskrivning av Orwells totalitära samhälle. Måhända hade han velat införa tankepolis och totalövervakning under mer ordnade former?

Bara för att han inte satt i regeringen när lagen klubbades igenom under kuppartade former innebär det inte någon slags immunitet, när andan i lagen faktiskt är densamma som han själv anfäktat under åratal.

Inga kommentarer: